zoetie: dé body en beauty-portaalsite van België & Nederland
SITEMAP LINKS CONTACT
Best4Kids houten speelgoed webwinkel

afslanken
Beauty
celebrities
culinair
decoratie
Film
geneeskunde
gezondheid
Kinderen
lifestyle
Make-up
mode
Muziek
ontspanning
reizen
relaties
romantiek
wonen


Linkpartners:
Beveiliging van woning
Verstopping voorkomen

Sauna's in vogelvlucht: wat hoe en waarom

Sauna's in vogelvlucht: wat hoe en waarom

Sauna’s bestaan al een tijdje, een heel lang tijdje eigenlijk. Sauna’s zijn net iets later gekomen dan de thermen van de Romeinen, de Hammas bij de Moslim en de tipi’s van de Indianen.  Na het einde van de Romeinse tijd werden sauna’s voornamelijk privézaken geworden. Daarvoor was baden een openbare aangelegendheid.  Enkel in Scandinavië met de sauna en Rusland met de banja (en ook Oostenrijk met hun steinschwitzbad) bleef het badgebeuren iets voor meerdere personen samen. De sauna werd maar popuplair in de rest van Europa in 1938 op de Olympische Spelen.  De Finnen zetten toen erg sterke prestaties neer op de spelen. Velen geloofden dat dat kwam doordat ze hun eigen sauna mee hadden gebracht uit Finland. Vanaf dan heeft het baden een hele evolutie ondergaan.

 

De werking van een sauna is eigenlijk weinig complex. Door de hoge temperaturen (tussen de 50 en 100°C) openen de poriën van ons lichaam en worden onze bloedvaten wijder.  Het mensenlijk lichaam probeert zichzelf altijd op een constante temperatuur te houden, wanneer we het warm hebben beginnen we automatisch te zweten, dat is dan ook wat gebeurt een een sauna.  Door het zweten daalt onze bloeddruk en wordt overtollig water in onze huid gebruikt om zweet aan te maken.  Daardoor gaan de organen minder beginnen werken.  Let daarom op dat je zeker geen grote maaltijd neemt alvorens in de sauna te gaan.

Bij de meeste sauna’s is naakt zijn een verplichting.  Dit is niet bedoeld voor voyeurisme, maar heeft enkel een functionele gedachte achter zich.  Wanneer het lichaam helemaal bloot is is het effect van temperatuursverschillen hoger.  Hoewel een bikini of badpak toch wel heel erg dunne stof is heeft dit een remmend effect op de werking van de temperaturen.

Je moet dan wel natuurlijk de stap kunnen en durven zetten op in je ukkie een sauna binnen te stappen.  Het lijkt misschien raar maar over het algemeen kijkt niemand raar op wanneer nu net jij naakt binnenstapt. Iedereen is er naakt, en niemand is perfect, waarom je dan schamen als de persoon naast jij een hangbuik heeft, scheve borsten of een mini kleine penis?
Er bestaan natuurlijk sauna’s waar er bepaalde dagen zijn dat je wel een badpak moet dragen. Dit zijn dan ook de dagen om naar de sauna te gaan wanneer je je schaamtegevoel te groot blijkt.

De werking van een sauna is over het algemeen helend en rustgevend voor uw lichaam. Maar het is wel belangrijk dat je op de juiste manier met saunabaden omgaat. We geven hieronder een opsomming van wat en hoe:

  • Sauna nemen is goed voor je hersenen, want bij het vrijkomen van de stof adrenaline en noradrenaline heeft dit een verbeterend effect op de zenuwbanen.  Informatie kan dus beter van de ene kant naar de andere kant in je hersenen rondgestuurd worden.
  • De huid wordt eens goed onder handen genomen, door het wisselen van temperaturen zet de huid de poriën open en verdwijnen de oude en dode huidcellen, dit stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor je de veroudering van de huid tegengaat.
  • Wanneer je regelmatig een sauna bezoekt wordt je lichaam sterker tegen temperatuursverschillen. Uit studies is dan ook gebleken dat je minder vatbaar bent voor kou of griep. Het zweten is tevens een goede manier om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen, waardoor je terug ook weer meer weerstand opbouwt.
  • Topsporters zullen het zeker kennen, misschien is het zelfs een onderdeel van hun training. De sauna helpt de spieren soepeler te maken door de warmte. Als gevolg krijgen ze een beter doorbloeding, met terug het effect van afvalstoffenafvoer.
  • Een sauna is natuurlijk ook iets wat ontspannend werkt. Daarom zijn er ondertussen al veel varianten van de gewone sauna: kruidenbaden, whirlpools, stoombaden, saunacabines, … Soms is dit gekoppeld aan schoonheidssalons zodat je een periode van relaxatie kent.

U moet toch letten op bepaalde zaken wanneer u een sauna wilt nemen.

ga niet naar de sauna wanneer u griep heeft over een verkoudheid heeft. De ziekte zal zich in vele gevallen alleen maar zwaarder doorzetten.
Ga ook niet naar de sauna wanneer u een te hoge bloeddruk heeft, duizelig bent of circulatiestoornissen heeft.  Ga ook nooit wanneer u net bent geopereerd.

Heeft u twijfels of u een bezoek mag brengen aan de sauna? Dan raden wij aan om het even te vragen aan uw huisarts of specialist.

Helaas heeft de sauna – in tegenstelling tot wat soms wordt gezegd – geen afslankende werking.  Er wordt veel vocht uit je lichaam onttrokken, en na de sauna kan je wel zijn afgevallen, maar dit is slechts vocht.  Dat wordt sowieso terug aangevuld.  Daarom is het belangrijk dat je meer dan normaal gaat drinken bij een saunabezoek.

Zie ook volgende artikels:

milieuverontreiniging
Bescherm uw ogen
deodorant vs kanker
anti-vries voor huid
Yoga-darsana van Patanjali
zon, chloor en zout
Genieten van zwangerschap
Sporten met Wii
7 redenen voor yoga
gezond slapen vermijd slaapproblemen
Recente zoekopdrachten:
naakte sauna | sauna voyeur | sauna oostenrijk kleding | moet sauna in je blootje | sauna naakt | oostenrijk naakt sauna | voyeur kinder sauner |
Fringe bikini dé trend voor de zomer 2013 - Medicijnen zonder voorschrift - OTC-medicijnen -