zoetie: dé body en beauty-portaalsite van België & Nederland
SITEMAP LINKS CONTACT
Best4Kids houten speelgoed webwinkel

afslanken
Beauty
celebrities
culinair
decoratie
Film
geneeskunde
gezondheid
Kinderen
lifestyle
Make-up
mode
Muziek
ontspanning
reizen
relaties
romantiek
wonen


Linkpartners:
Beveiliging van woning
Verstopping voorkomen

Heb ik overgewicht?

Heb ik overgewicht?

Iedereen heeft een bepaald gewicht waarbij hij of zij zich het lekkerst voelt. Vaak is dit ook een gezond gewicht, en maken een paar kilo's meer of minder niet zoveel uit. Je raakt ze makkelijk weer kwijt of eet ze er makkelijk weer aan. Het wordt pas een probleem zodra het gevaarlijk wordt voor je gezondheid.
Het aantal mensen in Nederland met overgewicht neemt met de jaren toe, en voor volwassenen hangt het percentage mensen met overgewicht nu ongeveer op 40%. Ook steeds meer (jonge) kinderen hebben overgewicht. Er was laatst op het nieuws dat 1 op de 4, en in sommige regio's zelfs 1 op de 3 kinderen behoorlijk overgewicht heeft.
Dit geeft aan dat de toestand steeds ernstiger wordt. Algemeen gekeken, heeft 90% van de kinderen met overgewicht, later als volwassene nog steeds overgewicht! Hoe meer kinderen dus overgewicht hebben, hoe ernstiger de situatie is.

Heb jij overgewicht?
Er zijn meerdere manieren om hier achter te komen.
De eerste manier is met behulp van een centimeter de omvang van jemiddel te meten. Zoek in je zij de onderste rib en de bovenkant van je bekken. Midden tussen deze twee punten meet je de omtrek van je middel.
Voor vrouwen geldt dat een middelomtrek van 80 cn of minder een gezond gewicht aangeeft. 80 tot 88 cm geeft een redelijk gewicht aan en boven de 88 cm is een ongezond gewicht en moet er meteen actie ondernomen worden.
Deze manier is niet totaal correct, aangezien er maar naar één maat wordt gekeken. Als je heel dun bent, is je gewicht ook niet gezond, maar volgens deze manier dus wel.

Een andere manier om te kijken of je een goed gewicht hebt, is de BMI-test. Nee, dit is geen hele lange test met 100 vragen, maar een simpele korte berekening. Hierbij wordt niet alleen gekeken of je te zwaar bent, maar ook of je te licht bent. Je hebt hiervoor je lengte in meters en je gewicht in kilo's nodig. De berekening is alsvolgt:
gewicht / (lengte x lengte)

   

Voorbeeld
Je weegt 65 kilo en bent 1,70 meter.
Je doet dan: 65 / (1.7 x 1.7) = 22,49

Hieronder op het plaatje is te zien wat de beoordeling van de uitkomst is.

Val je in het gele deel of in het rode deel, dan is het verstandig je huisarts eens op te zoeken. Hij kan je advies geven over wat je moet doen om op een gezond gewicht te komen.
Als je (een beetje) links in het blauwe deel valt, kan het ook slim zijn om langs je huisarts te gaan. Als je te licht bent heb je namelijk snel last van een slechte weerstand, wat erg lastig kan zijn. Daarnaast kunnen er natuurlijk ook nog andere dingen gebeuren.

Vuistregel: maak het jezelf niet te lastig.
Het is echt niet zo dat als je een taartje, een koekje of een chocolaatje neemt, al je gewicht er weer aan zit. Maar pas wel op. Om ze lekkernijen toch te kunnen weerstaan, is het handig om anderen te vertellen dat je op je gewicht let en graag niet aan wil komen. Ze zullen dan minder snel vragen of jij ook wat wil als jullie langs de frietkraam lopen of een snoepwinkel in duiken.
Kraak jezelf niet af als het een keer fout gaat. Een slecht moment hoeft nog geen slechte dag te worden, en een slechte dag hoeft nog geen slechte week te worden. Pak gewoon de draar weer op en ga verder waar je gebleven bent. Kijk vooral eens terug naar de resultaten die je geboekt heb. Je ziet dan echt wel dat je heel goed bezig bent geweest en dat deze ene keer echt niet zoveel invloed zal hebben.
Al doende zal blijken dat het steeds makkelijker wordt om van de snoep etc. af te blijven en je 'nieuwe levensstijl' vol te houden.

Tips & Trucs
Hier een lijst handige tips & trucs om op gewicht te blijven. Daarna ook nog een aantal fabeltjes. Die dingen kun je dus lekker vergeten.

 • Eet alle maaltijden zo veel mogelijk op dezelfde plaats op dezelfde vaste tijden. Ergens anders eten of op een ander moment van de dag wordt dan ongewoon, wat ervoor zorgt dat je minder snel naar de Mac gaat tijdens het shoppen bijvoorbeeld.
 • Als je er last van hebt dat je te veel eet, gebruik dan kleinere borden. Hierdoor schep je minder op. Kook ook afgemeten porties. Het is een feit dat mensen dooreten tot de pan leeg is, dus als er minder in de pan zit, wordt er minder gegeten.
 • Realiseer je dát je op je eten kauwt. Leg regematig je mes en vork neer en neem een slok drinken. Hierdoor wordt de maaltijd verlengd, eet je minder snel en raak je sneller vol.
 • Let op de maaltijd en laat je niet afleiden door de tv of een tijdschrift. Hierdoor ben je je bewuster van de smaak van het eten en de tijd die je nodig hebt om het weg te werken.
 • Stel toetjes uit. Vaak vergeet je ze daarna.
 • Eet je laatste maaltijd voor 20.00 uur. Na achten werkt je spijsvertering langzamer en wordt het minder snel verteerd.
 • Koop veel gezonde producten en haal weinig tot geen zoetigheid in huis. Als je trek hebt in iets zoets, is het er niet dus kun je het ook niet eten. Als je toch iets wil, neem dan pure chocolade. Dat vult snel door de sterke smaak en is de 'gezondste' chocolade.
 • Als je 'gewoon trek in iets' hebt, neem dan eens een stuk fruit of pak een cracker met stroop. Dit vult ook goed
 • Als je zin hebt in zoetigheid, neem dan een pepermuntje. De frisse smaak leidt af van de behoefte aan zoetigheid. Dit geldt ook voor kauwgom, dus kauwen maar met die kauwgom!
 • Drink veel water waardoor je een ‘vol’ gevoel krijgt. Bovendien is water ook nog eens goed voor de stofwisseling.
 • Beloof jezelf iets leuks als het je lukt een bepaalde tijd gezond te eten. Ga bijvoorbeeld een middagje shoppen of gezellig naar de film. Je hebt het verdiend!
 • Vertel iedereen die het maar weten wil dat je aan je gewicht aan het werken bent. Sociale steun is fijn en het helpt om het vol te houden!
 • Ga nooit naar de supermarkt met een lege maag. Je koopt dan veel sneller producten die je helemaal niet nodig hebt en vaak zoek je ongezonde dingen uit omdat je daar op dat moment trek in hebt. Maak een boodschappenlijstje en houdt je daar aan.
Zie ook volgende artikels:

detoxdieet
Gezond dieet
Slanke lijn
Slank figuur
Superfatburners
Recente zoekopdrachten:
wat moet je doen meteen ongezond gewicht | wat moet je doen bij een ongezond gewicht | wat moet je doen als je een ongezond gewicht hebt | ongezond gewicht wat moet je doen | wat moet je doen met een ongezond gewicht | ongezond gewicht wat moet je doen | wat moet je doen bij ongezond gewicht |
Fringe bikini dé trend voor de zomer 2013 - Medicijnen zonder voorschrift - OTC-medicijnen -