zoetie: dť body en beauty-portaalsite van BelgiŽ & Nederland
SITEMAP LINKS CONTACT
Best4Kids houten speelgoed webwinkel

afslanken
Beauty
celebrities
culinair
decoratie
Film
geneeskunde
gezondheid
Kinderen
lifestyle
Make-up
mode
Muziek
ontspanning
reizen
relaties
romantiek
wonen


Linkpartners:
Beveiliging van woning
Verstopping voorkomen

Water brengt leven in de tuin

Water brengt leven in de tuin

Water geeft een tuin iets extra's.  In de vorm van een vijver, een fontein, een beekje of een mooi waterornament.  Je kan genieten en tot rust komen van het geluid van een kabbelend beekje, de planten of de vogels die in de vijver een bad nemen. 
Op het naamkaartje van Paul Beyl lezen we 'architectuur voor de buitenruimte'. Beyl is als tuin-en landschapsarchitect gepassioneerd door het samenspel van wonen en natuur.  Nadat hij ervaring opdeed in enkele bureau's begon hij in 1990 met zijn eigen ontwerpbureau 'buiten' in Lennik.  We zetten met hem een boompje op over water in de tuin.

Kan water in elke tuin een plaats krijgen?
De keuze om water in de tuin te gebruiken, moet goed overwogen worden.  Als je dit niet doet, kom je tot de gekste dingen.  Soms mist een plek daarvoor de draagkracht.  Het water moet een meerwaarde zijn voor het wonen en de tuin zelf.  Mensen moeten er zich ook van bewust zijn dat er bijvoorbeeld aan een vijver wat onderhoud is. Vissen, waterplanten en de vijver zelf vragen aandacht.  Ik geef dus de raad: bezint eer ge begint.  Gebruik je gezond verstand.
 
Zijn er oplossingen waar minder werk aan is?
er zijn natuurlijk andere mogelijkheden die onderhoudsvriendelijker zijn.  Je kan het regenwater gebruiken via een beeldhouwwerk.  Het geluid van een klaterend fonteintje creŽer een speciale sfeer in de tuin.  Een vlakke waterspiegel langs een terras schept een meerwaarde voor de omgeving.  Het water kan zelfs gebruikt worden als afsluiting, bijvoorbeeld tussen een weiland en de tuin.
 
En het milieuaspect?
Water is een natuurproduct, een kostbaar goed.  Ik adviseer mensen die een tuin aanleggen om het regenwater zoveel mogelijk op te vangen en te hergebruiken.  Verder ben ik een voorstander van het gebruik van infiltratiesystemen om het water van bijvoorbeeld de dakgoot van een tuinhuisje te laten wegvloeien.  Ik heb dit ook zelf in mijn tuin toegepast.  Het dakwater van de woning gaat naar een regenput, als die overloopt gaat dit water naar een open sloot en als die sloot niet volstaat, komt het overtollige water in een infiltratieput terecht.
 
Hoe maak je een vijver veilig voor kinderen?
Een vijver mag aan de randen niet te diep zijn, zodat kinderen die van de kant glijden niet meteen in diep water terechtkomen.  Schuine profielen in een vijver zijn uit den boze.
 
Welk onderhoud heb je aan een vijver?

  • In het voorjaar verwijder je best alle algen uit het water.  Rottende delen van waterplanten snij je dan weg.  Losgevroren gedeeltes aan de rand van de vijver herstel je best.
  • In de zomer kan er gesnoeid worden.  Voor het overige moet je niet zo veel doen.  Hou wel het waterpeil en de apparatuur in het oog.  Snoei planten die zich te snel ontwikkelen, want ze nemen te veel zuurstof weg.
  • In het najaar span je best een net over de vijver om vallende bladeren uit het water te houden. Dun te grote planten uit maar snoei niet te veel: zo'n tweederde van de planten moeten bewaard blijven.  Het vijverwater kan ook ververst worden in het najaar.
  • Verwijder pompen en slangen, want die kunnen in de winter bervriezen.  Indien de vijver dieper is dan 70 centimeter kunnen koudwatervissen in de vijver ook overwinteren.  Tropsche vissen en pasgeboren vissen zet je best in een aquarium. Zorg ervoor dat er tijdens vriesweer altijd een opening blijft in de vijver om het wateroppervlak zuurstof te laten openemen.
Zie ook volgende artikels:

De weg van ons afvalwater
Interieur trends
Eco-wagen
kleur en design
Recente zoekopdrachten:
vijver veilig laten maken kinderen | waterspiegel tuin | waterspiegel tuin maken | waterspiegel in de tuin | ontwerpbureau tuinen buiten lennik | waterornament zelf maken | waterornament bij vriesweer |
Fringe bikini dť trend voor de zomer 2013 - Medicijnen zonder voorschrift - OTC-medicijnen -