zoetie: dť body en beauty-portaalsite van BelgiŽ & Nederland
SITEMAP LINKS CONTACT
Best4Kids houten speelgoed webwinkel

afslanken
Beauty
celebrities
culinair
decoratie
Film
geneeskunde
gezondheid
Kinderen
lifestyle
Make-up
mode
Muziek
ontspanning
reizen
relaties
romantiek
wonen


Linkpartners:
Beveiliging van woning
Verstopping voorkomen

Wii sports. Is dit wel gezond?

Wii sports. Is dit wel gezond?

De nieuwste generatie videogames vraagt meer van haar spelers dan handig te kunnen omgaan met de afstandsbediening. Ze laat je achter een tennisbal aanhollen, doet je de boksring in kruipen en geeft persoonlijke aerobicslessen. Met andere woorden: ze doet je sporten. Of is dat maar schijn?

Van alle actieve videospelletjes is Wii Sports, de spelconsole die Nintendo eind 2006 lanceerde, zonder twijfel de grootste hit. Toen de console in ons land op de markt kwam, was ze in een mum van tijd uitverkocht. De draadloze, bewegingsgevoelige afstandsbediening verandert in een golfstick, baseballknuppel of tennisracket waarmee je aan het spelen gaat. Sinds vorige week ligt ook Wii Fit in Europa in de winkelrekken. Het fitnessspel dat je met aerobics-, evenwichts-, spier- en yogaoefeningen aan een betere conditie wil helpen, is al gigantisch populair in Japan en het lijkt ook bij ons goed te scoren.

Het doet je zweten en bewegen, maar een spelletje Wii sporten noemen? Neen, zegt professor Jan Seghers van de Faculteit Bewegingsen Revalidatiewetenschappen van de K.U. Leuven. 'Je kunt een dergelijk videospel niet vergelijken met echt sporten. Natuurlijk verbruik je meer energie met een actief video
spel dan met een klassieke spelconsole, maar het is niet de bedoeling van die games om je aan het sporten te krijgen. Wat de ontwikkelaars zochten, was een nieuwe, uitdagende manier van gamen, al spelen ze wel handig in op de mediaberichten over overgewicht en een tekort aan lichaamsbeweging om hun product te promoten:
Okť, je verbruikt energie als je virtueel golft of zwemt, maar dat verbruik is nog steeds te weinig om voor positieve gezondheidseffecten te zorgen. Daar heb je veel meer voor nodig. `De beweging bij die spelletjes gebeurt vooral vanuit de pols en de arm, voor de rest blijf je vrij stil voor het scherm staan, stelt Seghers. 'Je mag dat zeker niet beschouwen als vervanging van sport. Met een echt partijtje tennis, bowlen of roeien zal je nog altijd veel meer zweten en calorieŽn verbranden. De intensiteit van de bewegingen ligt dan veel hoger.'

 

Verkeerde boodschap
Kan een videospel de eerste stap zijn naar een gezondere levensstijl, zoals Nintendo zijn Wii Fit aanprijst? 'Als zo'n game mensen kan aanzetten tot meer bewegen, zou dat natuurlijk geweldig zijn, zegt Seghers. 'Jongeren bijvoorbeeld kunnen via die weg kennis maken met verschillende sporten, wat hen misschien motiveert om ťťn daarvan ook in hun vrije tijd te beoefenen. De vraag is alleen of die invloed er werkelijk is. Om dat te weten, zijn de spelletjes nog te nieuw.'
Een 'gevaar' van de actieve videospelletjes is dat je het gevoel krijgt dat je goed aan je conditie aan het werken bent. 'Het is niet omdat kinderen Wii Sports spelen, dat ze niet meer moeten sporten of bewegen in hun vrije tijd. Dat is een verkeerde boodschap waarvoor we moeten opletten:
Toch zit er ook goed nieuws in sportgames. Dat er geprobeerd wordt om videospelletjes actiever te maken, is een positief teken. 'Ze hebben zeker iets te bieden, zegt Seghers. 'Ze spelen in op de leefwereld van kinderen en jongeren en dat kan stimulerend werken. Het is alleen wat zoeken naar een betere formule. Als je er tijdens het spelen voldoende fysieke inspanningen voor moet leveren en je beweegt er in je vrije tijd meer door, dan kunnen dit soort games in de toekomst best waardevol zijn.'

Doe het zelf
Meer doen in je woonkamer dan in de zetel voor tv te hangen? Daar hoef je niet meteen een Wii voor in huis te halen. Combineer televisie kijken met spieroefeningen, wandelen op een loopband, fietsen op een hometrainer of zelfs strijken, ook iets waar je calorieŽn mee verbrandt. Je bereikt er evenveel of zelfs meer mee dan met een actief videospel.

Dansen met Dance Dance Revolution
Al wat ouder maar nog steeds populair is Dance Dance Revolution (DDR) of computerdansen, in 1998 voor het eerst beoefend in Japan. Bij dit videospel dans je op het ritme van de muziek en volgens de aanwijzingen op het scherm op een dansmat met pijlen. Als je puur naar het energieverbruik kijkt, scoort DDR een pak hoger dan het spelen met een Wii-console, omdat je bijna je hele lichaam doet bewegen.

Virtuele gymnastiek?
In Groot-BrittanniŽ, waar ongeveer vijftien procent van de jongeren kampt met overgewicht, werd Wii met open armen ontvangen. Scholen bieden hun leerlingen zelfs `virtuele gymnastiek' aan. 'Als we computerspelletjes in het lessenpakket introduceren, zijn we verkeerd bezig vrees ik', zegt professor Jan Seghers. 'Er zijn genoeg andere manieren om meer lichaamsbeweging op school in te bouwen. Een les Lichamelijke Opvoeding is nog altijd meer dan een videospel:

CalorieŽn tellen
Tijdens een spelletje tennis met Wii verbruik je per uur ongeveer 179 kilocalorieŽn. Speel je een ťcht partijtje tennis, stijgt het aantal verbruikte kilocalorieŽn naar 317 per uur.

Zie ook volgende artikels:

milieuverontreiniging
Bescherm uw ogen
deodorant vs kanker
anti-vries voor huid
Yoga-darsana van Patanjali
zon, chloor en zout
Genieten van zwangerschap
7 redenen voor yoga
gezond slapen vermijd slaapproblemen
Algemeen saunagebruik
Recente zoekopdrachten:
wii calorieen verbranden | is wii sports gezond | calorie%C3%ABn verbranden wii sports tennis | sportief bewegen met we console | wii sport roeien tennis | videospel bewegen | invloed van wii op kinderen |
Fringe bikini dť trend voor de zomer 2013 - Medicijnen zonder voorschrift - OTC-medicijnen -