zoetie: dé body en beauty-portaalsite van België & Nederland
SITEMAP LINKS CONTACT
Best4Kids houten speelgoed webwinkel

afslanken
Beauty
celebrities
culinair
decoratie
Film
geneeskunde
gezondheid
Kinderen
lifestyle
Make-up
mode
Muziek
ontspanning
reizen
relaties
romantiek
wonen


Linkpartners:
Beveiliging van woning
Verstopping voorkomen

Een klasgenoot denkt aan zelfdoding...

Een klasgenoot denkt aan zelfdoding...

Onlangs hebben wij aan tafel gepraat over de berichten in de media van jongeren die vaak aan de dood denken. Onze dochter van 14 zei toen: Zo ken ik er ook één. Ze huilde, zei dat ze eigenlijk niets mocht zeggen en dat we zeker niet mochten vragen over wie het ging. Andere leerlingen weten het ook, de leerkrachten niet. Moeten we iets doen?

Zelfdoding verontrust steeds meer ouders en scholen, terecht. Na een verkeersongeval is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak bij 15- tot 24-jarigen. Bijna de helft van de meisjes en 35 procent van de jongens in die leeftijdsgroep hebben ooit aan zelfdoding gedacht.
Kan je er wat aan doen?
Ja, meer zelfs, er is meer inzet van iedereen nodig om de cijfers omlaag te krijgen. Het gevaarlijkste is je erbij neer te leggen en het als een voldongen feit van deze tijd te beschouwen.

Jullie bespraken de krantenberichten over zelfdoding aan tafel, dat is een goed begin. Ouders moeten jongeren tonen dat ze het thema ernstig nemen en het dus zelf ter sprake brengen. Met het gezin, als vrienden op bezoek zijn, in de klas. Jongeren moeten horen dat we schrikken van de cijfers en hoe vreselijk we het zouden vinden als ons kind of een klasgenoot zou denken daar niet over te hebben kunnen praten.
Denk je een bepaalde jongere in beeld te hebben, mag er niet te veel tijd verloren gaan. Nabijheid is nodig. Dat betekent dat er geen tijd is voor diensten die met wachtlijsten werken, wat vandaag in de jeugdzorg helaas vaak het geval is. Maar laten we ons geen illusies maken: nooit zal de omvang van de jeugdzorg groot genoeg zijn om alle noden snel op te vangen. Alle krachten zijn nodig om jongeren te helpen. Van vriend tot leerkracht, familielid en buur, we zijn allen een deel van het spinnenweb dat we rond een jongere in de knel moeten weven opdat hij niet zou vergeten dat we erop rekenen dat hij met ons mee leeft.
Je dochter zegt op de hoogte te zijn van de zelfmoordgedachten van een klasgenoot. Er zijn er velen in haar situatie. Wie de moed heeft om aan klasgenoten te vertellen dat hij zelfdoding overweegt, kan rekenen op respect en stilzwijgendheid van de groep. Het is een erecode voor jongeren om elkaar niet te 'verraden' aan volwassenen.
Wat kan je dan doen als ouder? Maak in gesprekken over gewone onderwerpen duidelijk dat je weet dat er ook aparte gedragscodes tussen jongeren bestaan. Bijvoorbeeld door te zeggen: 'Ik vind het leuk dat we hebben gepraat over hoe je naar de liefde kijkt. Want ik besef wel dat je niet over alle onderwerpen met volwassenen kunt praten. Ik heb het al eens in de krant gelezen, dat jongeren over sommige dingen niet met hun ouders durven te praten uit angst om verklikt te worden. Maar ik zou niet klikken, ik zou eerst naar jou luisteren, ik zou niets op mijn eentje doen.
En dan zegt je dochter: 'Ik zit met een probleem, maar je moet me eerst beloven dat je niets zal doen: Dat is moeilijk en je weet natuurlijk al dat wat komen gaat niet eenvoudig zal zijn. En toch moet je je woord geven. Je eerste opdracht is nu immers voor je kind te zorgen. Dan komt misschien het verhaal dat ze weet van een klasgenoot die nagenoeg dagelijks praat over haar zelfmoordgedachten en er met niemand over wil praten. Luister naar je kind, moedig het aan om te vertellen en zeg hoe knap het is dat je dit vertrouwen mag delen, hoe het jou ook verwart en hoe graag je iets zou willen doen voor die klasgenoot.
Steun je eigen kind en wees wat meer in de buurt, laat het voelen dat je heel aanwezig bent. Het is niet het moment om je jongere veel alleen te laten. De volgende dag zoek je opnieuw een moment om het er discreet over te hebben: 'Hoe gaat het nu?' En de volgende dag weer. En opnieuw. Je leert je kind om in vertrouwen toch samen naar een oplossing te zoeken. Zodra jongeren op verhaal komen, worden ze toegankelijker. Zo kun je mogelijke oplossingen aanreiken. Of die ene leerkracht die twee jaar geleden je eigen dochter zo goed geholpen heeft, durft ze daar niet mee te praten over de klasgenoot?
Blijf er zelf rustig bij, zorg dat je gsm aan staat, stuur een sms'je. Bel zelf met de zelfmoordlijn voor advies. Heel wat zelfmoordgedachten en -plannen leiden uiteindelijk niet tot een poging. Maximum één poging op de tien eindigt met de dood. Een drama kan vaak voorkomen worden - helaas niet altijd. Het kan nog vaker als we allen alert reageren, zoals je nu doet door de vraag te stellen.

Zie ook volgende artikels:

Kerstinkopen: do's & dont's
Breezersletjes & comadrinken
Miss world 2007
complexen overwinnen
ideale babygeschenken
Lichaamstalen
Recente zoekopdrachten:
zelfmoord klasgenoot | klasgenoot zelfdoding | krantenartikel zelfmoord | krantenberichten over vriendschap | jongeren krantenbericht | zelfdoding bij jongeren | krantenbericht jongeren |
Fringe bikini dé trend voor de zomer 2013 - Medicijnen zonder voorschrift - OTC-medicijnen -